Виши суд у Панчеву
Ćirilica / Latinica
Početak / Kućni red
KUĆNI RED

Ovim kućnim redom propisuje se način korišćenja radnih i drugih prostorija u zgradi pravosudnih organa u Pančevu, vreme zadržavanja u zgradi, mere potrebne za bezbednost prostorija i ostale mere potrebne za čuvanje sredstava za rad i drugih predmeta koji se nalaze u sudu.

Na osnovu čl.90 Sudskog poslovnika, predsednik Višeg suda u Pančevu propisuje kućni red kao predsednik neposredno višeg suda, obzirom da se u zgradi pravosudnih organa u Pančevu nalaze i drugi državni organi: Osnovni sud, Privredni sud, Osnovno javno tužilaštvo i Više javno tužilaštvo.

Kućnim redom propisuje se način korišćenja radnih i drugih prostorija u sudskoj zgradi,vreme zadržavanja u zgradi , mere potrebne za bezbednost prostorija i ostale mere potrebne za čuvanje sredstava za rad i drugih predmeta koji se nalaze u sudu na sledeći način:

Sudije, sudije porotnici, sudsko osoblje i pravosudna straža dužni su da se prema strankama i licima koja se nalaze u sudskoj zgradi ili prisustvuju izvođenju pojedinih radnji u toku sudskog postupka, odnose sa poštovanjem, poštujući dostojanstvo njihove ličnosti u skladu sa odredbom čl.91 st.1 Sudskog poslovnika.

Zabranjen je ulazak u zgradu zaposlenima i ostalim licima u slučaju da su u alkoholisanom stanju i na drugi način izmenjenom stanju svesti. Stranke su dužne da se pridržavaju vremena određenog za prijem stranaka od 08,00 do 15,00 časova i istima se zabranjuje nepotrebno zadržavanje u hodnicima zgrade kao i u sudskim prostorijama nakon obavljenih radnji u sudskoj zgradi.

U slučaju kršenja kućnog reda od strane stranaka ili drugih lica u sudskoj zgradi, pravosudna straža može primeniti samo one mere koje su određene zakonom i aktom o pravosudnoj straži.

Stranke i lica koje borave u sudskoj zgradi dužni su da se pridržavaju kućnog reda i da ne remete rad suda.

ODEVANJE SUDIJA, SUDSKOG OSOBLJA, STRANAKA I DRUGIH UČESNIKA U SUDSKOM POSTUPKU

Sudije, sudije porotnici, stranke i sudsko osoblje obavezni su da se odevaju prikladno, na način kojim se čuva ugled suda i lično dostojanstvo u skladu sa čl.78 Sudskog poslovnika.

Zabranjen je ulazak u zgradu zaposlenima i ostalim licima u slučaju da su nepropisno odeveni. Pod nepropisnom odećom smatra se dolazak na posao u neprimereno kratkim suknjama, kratkim pantalonama i kratkim majicama (za žene), u kratkim pantalonama i majicama bez rukava (za muškarce) kao i obući koja je neprimerena radu u sudu (papuče, patike).

Sudije, sudije porotnici i sudsko osoblje prilikom boravka i rada u sudnici ne mogu nositi farmerke, patike, papuče i sl.

Sudije u toku suđenja na raspravama, pretresima i javnim sednicama nose službenu odeću – togu u skladu sa čl.79 Sudskog poslovnika.

 

verzija za štampu pošalji stranu